Voisiko flunssan välttää kokonaan?

Moni varmasti haaveilee siitä, että joka talvi tulevan flunssakierteen yli voisi vain hypätä. Onko se mahdollista? Jos pöpön kuitenkin saa, mitkä konstit flunssaan auttavat parhaiten?

Flunssaviruksia leijailee ilmassa silloin, kun vieruskaveri on pärskinyt ja yskinyt. Flunssaisille suositellaankin yskimistä nenäliinaan tai hihaan. Mutta itse asiassa todennäköisimmin flunssa tarttuu käsikosketuksella. Ovenkahva, kahvinkeitin, tietokoneen näppäimistö, puhelin – näistä flunssavirus tarttuu käsiin ja kulkeutuu niistä elimistöön. Pese siis käsiä säännöllisesti! Ulkona, kaupoissa tai julkisissa kulkuvälineissä liikkuessa pidä hanskat kädessä, ne paitsi lämmittävät myös suojaavat flunssaviruksen tartunnalta. Jos sinulla itselläsi on flunssa, kannattaa välttää ihmisten kättelyä ja tyytyä vain tervehtimään moikkaamalla.

Mikään lääke tai muu kotikonsti ei ole tutkimusten mukaan kovin tehokas flunssan ehkäisyssä. Sinkkiä ja C-vitamiinia on tutkittu eniten, ja näyttää siltä, että ne suojaavat vähän. Yleisesti tiedetään, että infektioita, kuten flunssaa, ehkäisee parhaiten riittävä yleiskunto ja painon hallinta, tupakoimattomuus, stressin hallinta, tasapainoinen ravinto sekä ulkona liikkuminen.

Liikkumalla paljon ulkoilmassa vältät turhat altistumiset hengitystieinfektioille. Mitäpä jos kävelisit kotiin sen sijaan, että hyppäät bussin kyytiin?

Jos flussa kuitenkin iskee, mikä avuksi?

Perusterveet henkilöt voivat hoitaa flunssan lähtökohtaisesti kotikonstein. Kuumeeton flunssa voi kestää 2–3 viikkoa, yskä voi jatkua vielä tuplasti sen ajan. Hyvä nestehoito ja lepo ovat ensisijaiset keinot. Lämpimät juotavat ja höyryhengitys auttavat kosteuttamaan limakalvoja sekä juoksettaa ylähengitysteissä olevaa limaa, jolloin se on helpommin sekä niistettävissä että yskittävissä ulos.

Lapsille höyryhengitys onnistuu parhaiten höyrystämällä kylpyhuone kuumalla vedellä ja oleskelemalla 10-20minuuttia kerrallaan useita kertoja päivässä. Aikuisille ja isommille lapsille on saatavilla höyrystyslaitteita.

Lisäksi huoneilman viilennys sekä kostutus on hyvä keino, joko ilmankostuttajalla tai esimerkiksi kuivaamalla pyykkejä makuuhuoneessa. Sängynpäädyn kohottaminen yöksi helpottaa tukkoisuutta. Sivuonteloiden tukkoisuuteen nenäkannuhuuhtelu on hyvä keino poskiontelotulehdusoireilun ennaltaehkäisyyn sekä myös hoitoon.

Tukkosuutta helpottavia nenäsuihkeita voi käyttää myös, enintään seitsemän vuorokauden ajan. Tarpeen mukaan kuumeeseen ja kivun hoitoon voi käyttää tulehduskipulääkkeenä esimerkiksi ibuprofeenia sekä särkylääkkeenä parasetamolia. Lääkkeitä voi käyttää samanaikaisesti tarvittaessa ohjeen mukaan.

Milloin lääkäriin?

  • Jos yleiskunto heikkenee
  • Ilmenee hengitysvaikeuksia
  • Kuume on korkea yli kolme päivää, eikä laske lääkkeellä
  • Hengitysteissä on kipua tai ysköksissä verta

Mistä erottaa flunssan ja influenssan?

Samoilta kuulostavista nimistä huolimatta kyseessä on kaksi eri tautia. Influenssan oireita ovat äkillisesti noussut korkea kuume, vilunväristyksen, lihassärky, päänsärky, huonovointisuus sekä kuiva yskä. Yleensä aikuisilla on harvoin nuhaa alkuvaiheessa. Lapsilla on lähes aina kuumetta ja nuhaa jo taudin alkuvaiheessa, joka tekee taudin määrittämisestä haastavampaa.

Influenssa-aallon aikana yli puolet hengitystieinfektioista on tavallisia nuhakuumeita. Perusterveet voivat hoitaa influenssan kotona samoilla ohjeilla kuin kausiflunssassa, mikäli oireilu sen sallii ja kotihoidolla pärjää. Merkittävien oireiden kesto on keskimäärin 3–8 vuorokautta.