Ihanaa, aurinko paistaa – suojaa iho UV-säteilyltä

Auringolta suojautuminen on tärkeää Suomen leveysasteilla erityisesti alkukesästä, koska UV-säteilyn määrä on korkeimmillaan kesän alkaessa. Matkaillessa iho saattaa altistua voimakkaalle UV-säteilyille ympäri vuoden.

Suomessa iho on suojassa valolta ja UV-säteilyltä talvikauden ajan. Vaikka iho voi keväällä tuntua turhan kalpealta, ei auringonotto ole suositeltava keino elottoman näköisen ihon piristämiseen. Ihon sarveiskalvo, joka suojaa ihoa UV-säteiltä, on talven jälkeen heikoimmillaan.

Suojaa iho vaatetuksella ja voiteella

Kevään ja alkukesän aurinko voikin olla petollinen ja aiheuttaa palovamman iholle. Leveälierinen päähine, suojaavat vaatteet ja aurinkolasit ovat parhaat keinot torjua UV-säteilyä.

Aurinkosuojavoiteiden suojakerroin tulisi olla vähintään 30, ja vedenpitävyys kannattaa tarkistaa, jos suuntaa rannalle.

Suomessa ihon on mahdollista palaa auringossa jo maaliskuussa, ja varovainen tulee olla elo–syyskuuhun saakka.

Tiesitkö, että veden pinnasta heijastuu lisää UV-säteilyä? Myös valkoinen hiekka hiekka lisää UV-sätelyn määärää – ja lumi heijastaa sitä kaikkein eniten. Jos UV-indeksi (UVI) on vähintään 3, suojautuminen on tarpeen.

Hyvä keino suojata kasvojen herkkää ihoa on käyttää vuoden valoisina kuukausina UV–suojan sisältäviä ihonhoito- tai meikkituotteita.

Mitä tehdä, jos iho kuitenkin palaa?

Auringonpolttaman oireet ilmenevät pari tuntia altistuksen jälkeen, mutta ovat voimakkaimmillaan noin 12–24 tunnin kuluttua, koska palovamma syvenee altistuksen jälkeen.

Auringonpolttamaa hoidetaan kuten lievää palovammaa. Hoitona on ensisijaisesti viilennys vedellä joko suihkun alla tai viileällä vesihauteella.

Oireita lieventämään voi 1–2 peräkkäisenä päivänä käyttää tulehduskipulääkettä tai hydrokortisonitabletteja (annostus yli 15-vuotiaalle 150 mg). Jos iho kesii, voidaan siihen käyttää kosteuttavia, lotion-tyyppisiä perusvoiteita.

Ihoon voi halutessaan laittaa kortisonivoidetta 2–3 kertaa päivässä, tosin sen tehosta ei ole vahvaa näyttöä.

Lievissä tapauksissa oireet helpottavat itsestään 3–5 päivässä. Jatkossa palanutta ihoaluetta on suojeltava auringolta, koska se palaa herkästi uudelleen.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin tulee hakeutua vuorokauden sisällä, jos palanut alue on laaja tai jos iholle on tullut toisen asteen palovamma, jossa ihon pinnalle nousee rakkuloita. Myös päänsärky, pahoinvointi ja kuume antavat aihetta lääkärissä käyntiin, etenkin jos niitä ilmenee lapsella.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa suojata iho – myös Suomessa!