Syksyn terveyden sää

Syyskausi alkaa elokuussa työn ja koulujen myötä. Sairaanhoitajamme Annika suosittaa säännöllisyyttä arkeen ja antaa vinkkejä syksyn vaivojen hoitoon. 

Odotettavissa syyskaudelle

Syyskausi alkaa meillä Suomessa jo elokuun puolella, kun kesälomat loppuvat ja ihmiset alkavat palata takaisin työhön ja perusarkeen. Vuodenajalle tyypillisesti sää on vielä lämmin, vaikka syksyn merkkejä alkaa jo olla havaittavissa.

Ulkoilu syysilmassa on usein virkistävää ja siitä kannattaa nyt nauttia. Samaan aikaa monissa kodeissa voidaan varautua mahdollisiin syyskauden terveydentilan vaihteluihin, joita varten sairaanhoitajamme Annika antaa tässä ennusteen sekä ohjeita vaivojen hoitamiseen.

Enterorokkoa liikkeellä

Etenkin loppukesällä ja alkusyksystä ilmenee kuumetautia, johon liittyy rakkuloita ja näppylöitä suussa, käsissä, jaloissa, pakaroissa ja muuallakin iholla. Kyseessä saattaa olla virusten aiheuttama enterorokko.

Suuoireet alkavat yleensä pari päivää ennen ihottumaa. Lapsi voi valittaa kipua suun alueella, tai hän ei halua syödä normaalisti. Samalla voi ilmetä myös ripulia tai vatsakipua.

Enterorokko ei yleensä aiheuta kutinaa lapsilla, mutta aikuisilla rakkulat voivat olla kutisevia. Joskus jaloissa olevat rakkulat ovat kivuliaita ja voivat häiritä kävelyä. Tulehduskipulääkkeet helpottavat sekä päänsärkyä että muita enterovirusinfektioon liittyviä kipuja.

Enterorokon itämisaika on 3–7 vuorokautta tartunnasta ja kesto yleensä alle viikon. Tauti paranee itsestään eikä aiheuta jälkitautia. Virus tarttuu sekä hengitystie-eritteiden että ulosteen välityksellä, joten käsien pesu on erittäin tärkeää taudin leviämisen ehkäisemisessä. 

Hengitystieinfektiot kiusana

Koulujen ja päivähoitojen alku näkyy monissa perheissä sairastelukierteiden alkamisena, kun erilaiset herkästi leviävät virustaudit ja muut epidemiat alkavat levitä. Ylähengitystieinfektiot kuuluvat virustaudeista yleisimpiin aiheuttaen flunssaoireita ja kuumeilua.

Oireenmukaisina hoitoina on hyvä muistaa ainakin lepo, riittävä nesteytys, höyryhengitys, sivuonteloiden huuhtelu nenäkannulla, lämpimät juotavat sekä tulehduskipulääkeet tarpeen mukaan.

Lue lisää flunssan hoidosta artikkelistamme: Voisiko flunssan välttää kokonaan?

Vatsataudit jylläävät

Vatsataudit alkavat ylähengitystieinfektioiden ohella esiintyä yleisesti loma-ajan jälkeen. Tavallisia oireita ovat ripuli ja oksentelu, alkuun voi esiintyä kuumetta ja lieviä hengitystieoireita.

Riittävä nesteytys, lepo, yleistilan tarkkailu sekä hyvä käsihygienia riittävät kotihoitona sekä apteekista saatavat korvausjuomajauheet tarpeen mukaan.

Vatsatautien kesto vaihtelee paljon. Mikäli oireilu pitkittyy yli kolmen vuorokauden, nesteytys ei kotikonstein onnistu tai jos yleistila laskee selvästi, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi. 

Kutsumattomia vieraita

Kihomadot

Alkusyksystä etenkin päiväkotiryhmissä liikkuu kihomatoja. Kihomato on paksusuolen loinen, joka tarttuu suoraan ihmisestä toiseen. Tartunta tapahtuu suun kautta munien välityksellä. Tartunnasta oireiluvaiheeseen voi kestää 1–2 kuukautta. 

Kihomadot ovat tavallisimpia 3–10 vuotiailla lapsilla, mutta niitä voi tulla myös vanhemmille lapsille tai aikuisille. Ne oireilevat kutinana peräaukon seudussa etenkin yöllä. Diagnoosiin riittää selkeästi liikkuvan kihomadon näkeminen peräaukon suulla, laboratorionäytettä ei tarvita. Koska madot ovat aktiivisia öisin, lapsella esiintyvän madon voi havaita illalla nukkumaanmenon jälkeen lampun avulla.

Hoitona käytetään kerta-annoksena suun kautta otettavaa lääkettä. Hoito uusitaan kahden viikon kuluttua. Lisäksi lääkkeen ottamista seuraavana päivänä tulee imuroida tai tuulettaa vuodevaatteet sekä vaihtaa lakanat ja pyyhkeet puhtaisiin. Lapsen kynnet kannattaa leikata mahdollisimman lyhyiksi, tehostaa WC-hygieniaa sekä muistuttaa käsien pesemisen tärkeydestä ennen aterioita. Muista siivoustoimista ei ole todettu olevan hyötyä.

Koko perhe on syytä hoitaa samanaikaisesti, myös oireettomat, koska he voivat olla madon kantajia. 

Täit

Syksyn riesoihin kuuluvat myös täit. Kouluissa ja päiväkodeissa saattaa esiintyä pienimuotoisia päätäiepidemioita.

Täit siirtyvät ihmisestä toiseen läheisessä kanssakäymisessä ryömimällä päästä toiseen esimerkiksi lasten leikkiessä. Päätäit eivät lennä tai hypi, eivätkä ne leviä kotieläinten turkin kautta. Leviämistä päähineen, yhteisen hiusharjan tai vuodevaatteiden välityksellä ei nykyään enää pidetä kovin merkittävänä tarttumistapana. Siitä huolimatta täitartunnan aikana on päähine syytä säilyttää takin hihassa.

Oireita ovat kutiseva päänahka ja punoittavat, pistemäiset puremajäljet päänahassa, mutta diagnoosiin riittää päätäin näkeminen hiuksissa. Myös saivareiden eli täin munien toteaminen lähellä päänahkaa riittää.

Kotihoito on aloitettava välittömästi päätäin toteamisen jälkeen. Tärkein hoitomuoto on huolellinen kampaaminen tiheäpiikkisellä täikammalla kahden viikon ajan. Täishampoota voi myös käyttää, jolla pesemisen ja huuhtelun jälkeen hiukset kammataan täikammalla.

Kaikkien perheenjäsenten hiukset on syytä tarkistaa. Tartunnasta on ilmoitettava päiväkotiin tai kouluun sekä lasten kavereiden vanhemmille. 

Avoimuus luo perustan sille, että täiepidemiat saadaan hallintaan kouluissa ja päiväkodeissa. Kerro siis heti opettajalle tai päiväkodin vastuuhenkilöille, jos havaitset tartunnan lapsessasi. Näin muiden perheiden huoltajat osaavat tarkkailla mahdollisia tartuntoja.

Hyvä arki on säännöllistä

Kesäloman aikana lasten unirytmit ovat voineet keikahtaa päälaelleen, kun ei ole ollut pakollisia aikaisia aamuherätyksiä. Nyt koulujen alettua on tärkeä muistaa hyvän unen merkitys ja palauttaa nukkumaanmenoajat normaaleiksi.

Riittävä uni mahdollistaa jaksamista ja uuden oppimista sekä antaa lapsille voimia suoriutua koulu- ja työpäivistä. Säännöllisen liikunnan ja hyvän ruokavalion merkitys korostuu myös lomailukauden jälkeen, jotta päästään takaisin normaaliin arkirytmiin. 

Tarvitsetko neuvoja syksyn terveyspulmiin? Luona Terveysneuvonta vastaa vuorokauden ympäri, joka päivä. Olemme täällä sinua varten!

Luona Terveysneuvonta: puh. 0600 108 08

(9,43 euroa/puhelu+pvm/mpm). 

Toivotan kaikille oikein reipasta mieltä alkaneeseen arkeen!
Nautitaan värikkäästä syksystä.

Terveyden sään sairaanhoitaja Annika