Toimi näin punkin pureman sattuessa

– Apua, punkki puri – soitanko hätänumeroon?

Terveyden sään oma sairaanhoitaja Annika saa paljon soittoja ihmisiltä, jotka ovat huolissaan tai jopa peloissaan punkkien puremien takia. Tässä jutussa käymme läpi yleisimmät kysymykset, joita Luona Terveysneuvontaan tulee punkkien puremiin, niiden levittämiin tauteihin ja punkin poistamiseen liittyen.

Punkit ovat ällöttäviä ja pelottavia – mutta miten vaarallisia ne oikeasti ovat?

Punkin purema itsessään ei ole vaarallinen, eikä suurin osa punkeista levitä mitään sairauksia.  Vain noin 10–50 prosenttia punkeista kantaa borrelioosia ja noin 6 prosenttia puremista tartuttaa ihmisen.

Punkin kiinnittyminen ihoon ei siis automaattisesti johda sairastumiseen. Siihen on silti syytä suhtautua vakavasti eli toimia seuraavien ohjeiden mukaan.

Mitä punkin puremasta voi aiheutua?

Punkkien levittämiä tauteja ovat borrelioosi eli Lymen tauti ja puutiaisaivotulehdus (puutiaisaivokuume). 

Borrelioosi on näistä yleisempi, ja sen oireita ovat punoittava ja laajeneva ihottuma purema-alueella 3–30 vuorokauden kuluttua puremasta sekä joskus flunssan kaltaisia oireita. Taudin tarttuminen kestää punkin kiinnityttyä ihoon noin vuorokauden. Borrelioosia hoidetaan antibiootilla.

Harvinaisempi mutta oireiltaan rajumpi puutiaisaivokuume tarttuu punkkien levittämän viruksen (TBE-virus) välityksellä lähes välittömästi pureman sattuessa. Oireet alkavat 4–28 vuorokauden kuluttua. Ensivaiheessa niitä ovat kuumeilu ja lihaskipu, toisessa vaiheessa hermosto-oireita kuten kuumeilu, niskajäykkyys, silmien valonarkuus ja pahoinvointi.

Puutiaisaivotulehdukseen ei ole lääkehoitoa, mutta sitä vastaan voidaan rokottaa.

Voiko punkin pureman hoitaa itse vai pitääkö lähteä lääkäriin?

Punkin puremaa voi hoitaa kotona, eikä sen takia tarvitse lähteä päivystykseen tai käydä lääkärissä. Poista punkki mahdollisimman pian joko itse tai pyytämällä apua joltain toiselta ihmiseltä.

Jos punkin poistaminen kotona ei onnistu, voit pyytää apua terveydenhuollon ammattilaiselta. Jos on yö, voit odottaa avun pyytämistä aamuun.

Jos havaitset edellisessä kohdassa mainittuja oireita muutaman päivän kuluttua punkin puremasta, hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Mistä tiedän, olenko saanut punkin pureman?

Punkki eli puutiainen on pieni hämähäkkieläin, jonka koko vaihtelee 0,5 mm ja 1,5 cm välillä. Osa punkeista on siis helposti havaittavissa, mutta osa on niin pieniä, että ne näyttävät lähinnä mustalta pisteeltä. Silloin niiden löytämiseen voi tarvita suurennuslasia. Punkin väri vaihtelee punertavan ruskeasta mustaan.

Punkki työntää imukärsänsä ihon sisään ja kiinnittyy siihen verta imemään. Punkin purema on yleensä kivuton.

Punkit löytyvät useimmiten kainaloista, nivusista, alaraajoista, navasta, niskasta tai päästä. Lapsilla tyypillinen paikka on hiusraja. Punkkien esiintymisaikana kannattaa tehdä päivittäin ”punkkisyyni”, eli tarkistaa iho ja vaatteet. 

Miten punkki poistetaan?

Punkin irrottamiseen tarvitaan punkkipihdit tai tavalliset pinsetit. Tartu niillä punkkia mahdollisimman läheltä ihoa. Vedä ylöspäin tasaisella liikkeellä ja varo puristamasta punkkia liian lujaa.

Punkin voi hävittää vaikka huuhtelemalla se alas wc-pöntöstä.

Poistamisen jälkeen pese puremakohta vedellä ja puhdista antiseptisellä puhdistusaineella. Seuraa puremakohtaa muutaman päivän ajan. Jos iholla alkaa noin 3 vuorokauden kuluttua ilmetä laajenevaa, läpimitaltaan yli 5 cm punoitusta, on syytä pyytää lääkärin arviota. Pienialainen ja muutamassa päivässä häviävä punoitus pureman ympärillä ei viittaa borrelioositartuntaan.

Olen kuullut, että voin siveleminen iholle punkin ympärille auttaisi sen irtoamisessa. Pitääkö tämä paikkansa?

Ei – älä missään tapauksessa levitä voita tai mitään muutakaan ainetta iholle. Se ei auta irrottamisessa vaan päinvastoin voi saada punkin tyhjentämään vatsansa sisällön, mikä lisää tartuntariskiä.

Entä, jos punkki katkeaa poistettaessa ja sen pää jää ihoon kiinni?

Punkin osia voi joskus jäädä ihoon, vaikka sen on muuten saanut pois. Tämä ei ole vaarallista. Seuraa kuitenkin puremakohtaa, ja jos muutaman päivän kuluttua siinä alkaa kehittyä leviävää punoitusta, mene lääkäriin.

Onko punkeista vaaraa muulloin kuin kesällä?

Punkit ovat aktiivisimmillaan heinä-elokuussa, mutta niitä voi esiintyä jo huhtikuusta alkaen lokakuun loppuun asti, säistä riippuen jopa marraskuulle. Syksyllä liikutaan paljon esimerkiksi marjametsällä kosteissa pensaikoissa, joissa punkit viihtyvät hyvin. 

Ketkä ovat riskiryhmää punkin puremalle?

On puhuttu, että 60–70-vuotiaat naiset ja 6–10-vuotiaat koululaiset ovat muita alttiimpia sairastumaan borrelioosiin. Syy sille voi kuitenkin olla se, että tämän ikäiset liikkuvat paljon luonnossa ja etenkin naiset ovat miehiä valveutuneempia seuraamaan terveyttään.

Missä kaikkialla punkkeja esiintyy?

Punkkien levinnäisyysalue on kasvanut lähes koko Suomen laajuiseksi. Olettamus, että punkkeja esiintyy vain saaristossa ja rannikkoseuduilla, on vanhentunut. Vain pohjoisimmassa Lapissa punkkeja ei esiinny.

Ulkomailla punkkeja esiintyy useissa maissa, joten myös matkoilla niiltä on järkevää suojautua.

Voiko punkkien tarttumista ihoon estää?

Punkkien kiinnittymiseltä ihoon voi suojautua vaatetuksella. Aina, kun liikut kasvillisuuden joukossa kannattaa iho suojata pitkälahkeisilla housuilla ja pitkähihaisella paidalla, vetämällä sukat lahkeiden päälle tai kumisaappailla. Vaaleista vaatteista punkit erottaa paremmin kuin tummista. Puutiaisiin tehoavaa hyönteissuojaa voi myös käyttää.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan voidaan rokottaa, mutta rokote ei estä punkin puremaa eikä borrelioosia. Rokottautuminen on erityisen tärkeää riskialueilla, mutta monet lääkärit suosittelevat sitä lähes koko Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Lemmikkiini on tarttunut punkki. Voiko se olla vaaraksi ihmiselle?

Lemmikin mukanaan sisälle kuljettama punkki voi tarttua ihmiseen. Siksi myös ulkoileville lemmikeille on hyvä tehdä päivittäinen punkkitarkastus. Jos lemmikkiin on tarttunut punkki, poista ja hävitä se.

Lue lisää aiheesta:

THL, punkkien levittämät taudit.

THL, TBE-rokotteeseen oikeutetut eli riskialueet Suomessa.

Huolestuttaako vielä? Soita Luona Terveysneuvontaan

Jos haluat kysyä lisää aiheesta, voit soittaa Luona Terveysneuvontaan, joka päivystää vuorokauden ympäri numerossa 0600 108 08 (puhelun hinta on 9,43 euroa + pvm/mpm).